Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2013 08:16 - “В ОГЛЕДАЛОТО НА НЕВЕДОМОТО” – РАЗКАЗИ ЗА МИСТИЧНИ, ПАРАНОРМАЛНИ И ЗАГАДЪЧНИ ГЕРОИ И ЯВЛЕНИЯ
Автор: ednodete1 Категория: Други   
Прочетен: 6024 Коментари: 3 Гласове:
40


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
БЯГСТВОТО

По време на Първата световна война дядо ми Тодор Григоров Драгостинов попада в сръбски плен. Оковани във вериги, пленниците по цял тен работели на някаква каменна кариера, която се намирала в днешна Македония.

Баба дори получила съобщение, че съпругът й е загинал на фронта. Като всяка жена и тя не искала да повярва, че това се е случило. Отишла при някаква гледачка в селото, която гледала на боб. Тя й казала, че дядо ми е жив и здрав и след известно време ще се върне вкъщи.

През това време в лагера дошла заповед пленниците да бъдат преместени на някакъв гръцки остров в Егейско море. Дядо ми напълно се отчаял. Помислил си, че ако го преместят, с живота му е свършено. След няколко дни трябвало да ги откарат за острова. Успял да заспи едва призори и засънувал сън: Стоял сам и плачел на брега на някакъв остров, отвсякъде заобиколен с вода. Неочаквано от небето се спуснал един ангел. С един размах разстлал пред него нещо като мост и казал: “Бягай, Тодоре, спасен си!” Дядо ми се събудил. Преценил, че може би е някъде към 4-5 часа сутринта. Вечерта надзирателите имали гости и се забавлявали до късно. Сега всички спели, с изключение на часовите. Дядо нарамил веригата и тръгнал нагоре по камънака. Кариерата била стръмна и много трудна за изкачване, още повече когато единият ти крак е окован в тежка верига. Минал повече от час, вече се съмвало. Падащите камъни подсетили часовите, че някой се опитва да избяга. С няколко изстрела те събудили останалите надзиратели и организирали потеря, която да го преследва. С тях имало и няколко кучета – немски овчарки. Като се изкачил на билото, дядо видял гората. Вече нямал сили. Преценил, че ако се опита да бяга през нея, ще го открият и хванат.

От безсилие, а и от някаква интуиция, се скрил в първия по-голям храст, който бил в началото на гората. От там имал възможност да брои колко души са преследвачите. Те всички се втурнали към гората. И за миг не допуснали, че беглецът се е скрил наблизо. След потерята се движело някакво малко кученце. Единствено то надушило дядо ми и се завъртяло около храста, но останалите били вече твърде далеч. Палето се повъртяло, повъртяло и подвило опашка.

Цял ден сърбите викали, псували и стреляли из гората, но не могли да открият и следа от пленника. Дядо лежал в храста ни жив, ни умрял. Преди мръкване един по един преследвачите му се заприбирали към лагера. Дядо отново ги преброил. Страхувал се, че някой може да остане скрит в гората. За негов късмет всички се върнали обратно.

Щом мръкнало напълно, той отново нарамил веригата и тръгнал по някакъв горски път. Предполагал, че се движи в посока към българската граница. На разсъмване попаднал на някакви хора – мъж и жена, които работели нещо в нивата си, разорана в самата гора. Бил изтощен, гладен и жаден. Хората се оказали българи от Македония. Дали му парче хляб и вода. Скрили го под някакво сено, а вечерта го натоварили в каруцата си и го покрили отново със сено. В селото намерили ковач, който отсякъл веригата. Дали му нови дрехи. Погостувал им дядо няколко дни, за да разберат дали не го издирват. Като се убедили, че е безопасно, го качили на влака за София. Синът им живеел там. Дори му дали писмо, което той да му занесе. Дядо е трябвало да се представя като негов чичо. Всичко минало както трябва и дядо ми се прибрал жив и здрав в село Бряговица. Сънят му бил не само пророчески. Този сън му дал сили и вяра, че може да избяга от плен. Може би не е без значение, че по това време дядо Тодор е бил силно вярващ човек – съботянин. Тази вяра бил възприел от майка си Донка. Това са фактите. А за другото, един Бог знае…



ПЛАМЕН ГРИГОРОВ

http://rasper-bg.com/?p=1835




Гласувай:
41



1. starotomagare - Малки истории като част от голямата ни история
20.09.2013 14:55
Благодарности за тази история .Тя крие в себе си и изстрадан опит който не се знае кога може да ни потрябва защото историята е като спирала -върти се ,върти се и макар и на по-различно ниво все се повтаря поне за нашата българска и балканска история е така.Основното е вяра в Бог и решимост за борба за собственото спасение но и усет за ситуацията.Добри хора които да помогнат сигурно се намират въпреки ,че ни промиват съзнанието и ни насъскват едни срещу други.
цитирай
2. batimetriq - Ангелът е бил истински
20.09.2013 20:34
Вярата в Бог е връзка с него. Тогава няма нищо невъзможно.
цитирай
3. letopisec - Поздравления, че сте записал тази ...
21.09.2013 05:18
Поздравления, че сте записал тази родова история...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ednodete1
Категория: Други
Прочетен: 1380668
Постинги: 178
Коментари: 778
Гласове: 6064
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930