Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2015 17:12 - БОГЪТ НА НОЩТА В МИТОЛОГИЯТА НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 23315 Коментари: 14 Гласове:
55

Последна промяна: 25.01.2017 17:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                БОГЪТ НА НОЩТА У ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ


   Подобно другите цивилизовани народи на Стария свят,нашите деди са имали и бог на нощта,чието име не е трудно да се установи. Изследванията и съпоставките впрочем сочат,че както останалите Български теоними и Богът на нощта е имал множество имена,дължащи се на хилядолетния времеви диапазон,през който е бил почитан,както и на разнообразните функции,които са му били вменявани от древните езичници. Едно от основните имена на този бог естествено е Нощ (Мощ) и загатва за голямата сила,с която дедите ни са считали че разполага. Цветът на нощта както всички знаем е черен,затова друго име и епитет на този бог е Керен (Каран,Чаран) и Црън (Крън,Крон).

  Ето,че стигнахме до същината на въпроса: Крон,известен още и като Кронос,е едно от имената на бога Сатурн в гръко-римската митология,а негов свещен цвят разбира се е черният. Той бил и бог на времето,което древните гърци наричали с думата Хронос (Кронос),а ние наричаме с думата Време (Бреме). Това ни подсеща,че Богът на времето и нощта (мощта) не е кой да е,а самият Дионис,познат на индоариите и на тракийското племе македони с имената Бромий (Броме,Бреме) и Хромий (Хрома,Грома). Така познанията ни за имената на този изключително важен бог набират сила и довеждат до множество изводи,част от които са следните:

1. Хромий (Бромий) е Брома (Брама,Рама) на древните и днешните индуси. Той е един от най-главните им богове,понеже така се разпоредил някога Дионис.

2. Хромий (Хрома,Брома) е още Громий (Грома,Гръма)- Богът на гърма,наричан още Хермес (Гермеж,Гърмеж) и Герман (Гърмен).

3. Хермес у индоариите е още Хормузд (Хермест) или Гормуст (Гормющ,Гърмющ,Гърмящ),сиреч Юпитер. Затова тирсът на Дионис не е нищо друго освен символ на светкавиците,чийто повелител е този бог.

4. Името Дионис означава Диво-нис (Диво-мис,Дево-мъс,Бога-мъж,Мъскащият бог) и Дило-нис (Дуло-нос,Носещ ритон). Затова боздуганът на Бога на гърма у индоариите се наричал Мусала (Мускала,Мъскало,Оръжие за мъскане),а Бога-мъж е самият съпруг на Богинята-Майка или Бога-Баща,известен още с имената Юпитер и Зевс: титулярен гръмовержец на античния свят,който бил Бог на гърма в гръкоримската митология и Бог Чук в древно-Българската.

5. Бога Мъж,наричан още Бог Маж е също Мож (Можещия),Муш (Мушещия) и Марж (с добавено "Р") т.е. Марс- бог на бурите,гръмотевиците,войната,конфликтите и агресията. Марс (Марес,Бурес,Борис) е също Арес (Ерос)- Бог на любовта и секса,затова е наричан още Херос (Керос,Курос) и Чук (Чукащия бог който е и Юпитер),под чиято протекция били всички видове чукане в света,независимо дали са извършвани с мълния,чук или фалос. Марс е също Мърш,Морт и Мор (Бог на смъртта),а другите негови имена показват абсолютно същите закономерности: Амур (римско име на Ерос [Aрес]) е още Камур (Кимер),сиреч Камул (Бог на войната у келтите) и Кумир (Коняр)- Бог на войната и Конен бог (Слънце-Юпитер) у древните Българи.

6. Бога-Нощ е наричан и Мощ,защото е Мог (Могъщия,Можащия) и Бог (Нок,Век,Вехт [Вет]: Стария бог),но също и Вес (Вис- Бога от висините). Той е могъщ,защото пред нощта се прекланя всеки,от най-силния до най-слабия и всеки е подвластен на нейната сила,която го кара да изпада в сън. Затова неговото име е още Сон (Сън) и Сонце (Солнце- с добавено "Л"),т.е.- Бога на нощта е и Бог на слънцето. Това е така понеже,както твърдят старите извори,Дионис имал дневно лице- Аполон (Слънце) и нощно лице- Сатурн (Сатирин,Богът на Сатирите[Сатрите,Старите,Жреците на Стария бог]). Затова в старите източни религии Сатурн е наричан със същото име- Сан (Сон,Сън) и Сена (Съня).

7. Друг епитет или прозвище на този бог,който бил ту от мъжки ту от женски пол е Тъмен (Димен,Очаден,Окаден) и Темен (Земен,с цвета на почвата). Затова Българите най-често проявявали уважение към хората от тъмните раси,а расизмът и нашумелият днес антисемитизъм били напълно чужди и непонятни за тях. Те несъмнено са приемали цветнокожите за деца на Тъмния (Черния,Нощния) бог,а хората с изявена склонност към расизъм ги считали за богохулници.

8. Нощния бог е и бог на поздемното царство,наричано още Царство на вечната тъма,а имената му като такъв били Хадес,Аид,Нептун и Плутон.

           Хадес с характерния му жезъл Y (част от древно-Българския йероглиф IYI):
image

image
  9. Богът на нощта бил и Богиня на земята (Богиня-Майка),понеже известните на древните хора пещерни подземия винаги са тъмни,а основния цвят на земята (почвата) е черен. Той е също бог на плодородието,което извира именно от земята и е наричан от древните "Гостоприемен",понеже приемал в недрата си както мъртвите,така и засетите семена- носители на новия живот. Затова носел нейните прозвища Тихи (Тиха), Теш (Тешителя,Тешителката) и Утешителя (Утешителката)- понеже дава окончателна утеха за всички болести. Също като Богинята-Майка,освен на Земята и Луната той бил и бог на водите (Плутон,Посейдон). Това за древните хора било очевидно- придошлите води винаги са тъмни (черни,кални),завличат много хора и добитък в "подземното царство",а очевидно се раждат (извират) или от вътрешността на земята (Богинята-Майка),или от небето (Бога-Баща):

image
  До нас е достигнало изображение на древно-Българската Богиня-Майка върху една керемида от Шуменско:

image
  Че това не е нито шаман нито Тангра,както би им се искало на тюрколозите,говорят няколко особености:

а) В нито един извор,описващ религиозните обичаи на древните Българи не се говори за шамански ритуали. Описаните жречески практики нямат нищо общо с шаманството,напротив- те много повече приличат на класическите,отколкото на шаманските езически практики и ритуали.

б) В нито един древен извор не пише,че Българите са познавали бог с конкретното име Тангра: да не говорим за измисления от корумпирани тюрколози монотеизъм- една безсъвестна и безочлива лъжа,нямаща нищо общо с истината. Напротив- в наличните извори пише,че Българите са имали за свои богове Слънцето,Луната и звездите,но също Хермес (Меркурий),Арей (Арий,Арес,Марес т.е. Марс),а откритата в княжеския дворец "Розета от Плиска" потвърждава,че техни богове са били още Всебога,Венера,Юпитер и Сатурн. В Българското народно творчество са споменати и други Български богове- Сива бога,Млада бога,Сама бога и пр.,с което идеята за монотеизма на Българите изчезва като цигарения дим на нейните съчинители в посолството на техния задграничен повелител.

  Единствения надпис,който те посочват като "доказателство" за наличието на бог Тангра у Българите не само е фалшифициран,но е разчетен така,както е било угодно на тюрколозите и на техните впиянчени чуждестранни господари,а не на историческата истина. Ако в един текст,издялан върху камък се съдържа дълъг израз,в чиито краища се намират сричките ТАГ и ГРАН,например "(КЪСМЕ)ТА Г(О НАПУСНА И ОТКАЗА ДА ВЛЕЗЕ В ТАЗИ И)ГРА,Н(О НЕ ПОЗВОЛИ ДА ГО ИЗМАМЯТ)" ,но изчукаме липсващия текст,който е поставен в скоби,а остатъчните (червените) букви в неговите краища ги представим за една цяла дума,ще получим именно това,което са направили с този надпис тюрколозите,за да получат оня въжделен израз,от който така отчаяно се нуждаят,а именно ТАГГРАN (четат го ТАНГРАН),който,така сглобен от раздалечените инак надписни останки може да се посочи като опит за "изписване" на името ТАНГРА чрез гръцкия правопис,в който ГГ се чете като NГ (НГ). Това,че между сричките ТАГ и ГРАN (ГРАН) има много сантиметри разстояние,в които явно е имало още много букви в безнадеждно повредения и очукан от времето или от фалшификаторите текст,не смущава спокойния сън на неговите изобретатели,за които е по-важно да си получат рублите или доларите от своите задгранични господари,отколкото да кажат истината на народа си.

  Ето как тази профанска фалшификация,с която могат да се мерят само цветущите бисери на феноменално лъжливите,но инак безумно упорити в лъжите си Скопски македонисти е видяла бял свят- чрез налагане на същите фокуснически похвати,които налага сърбомакедонизма над Вардарските Българи,за да изтипоса самите тях като "македонци",а дедите им: като анти-Българи! Но не е далеч времето,което ще сложи край на всички подобни безскрупулни и цинични лъжи,създадени за потискане на народностния дух и свободолюбивия нрав на Българина!

в) Древните Българи,подобно на другите цивилизовани народи нямали никакво основание да изобразяват случайни персонажи върху своите артефакти,а само владетелски или божествени. Ако представената тук фигура бе владетелска (респективно жреческа),това трябваше да е уточнено с изричен гръцки или рунен надпис,което обаче не е направено. Вместо това изобразеният персонаж носи божествени атрибути,които по логиката на древните Българи би трябвало да дават достатъчно информация за това кой бог или богиня е представена на керемидата.

г) Изобразената фигура носи женски гърди. Върху мъжките фигури гърдите не са обозначавани така изрично и еднозначно никъде по света,в нито една култура.

д) Фигурата е облечена в типично женска дреха- нещо като рокля с деколте под раменете. Това,че дрехата я обгръща доста плътно говори,че жената е омъжена и не търси жених като Богинята на любовта,значи това е Богинята-Майка.

е) На главата си носи кок а не шапка- характерна дамска прическа,добре позната още в древния Египет.

ж) В лявата си ръка държи звезда- вероятно Сириус: символ на Богинята-Майка,чието название иде от индоарийското име на тази богиня- Сарасвати (Сара Свята,Тера [Вера,Хера] свята). Другия вариант е това да не е звезда,а вдигната за благословия ръка,при  което общата поза на двете й ръце напомня някои изображения на Кибела и на Богородица Оранта.

з) В дясната си ръка държи птица- небесен пратеник и символ на Юпитер (Зевс). Когато една езическа богиня е изобразявана с птица,тя винаги е директен образ или аватар на Богинята-Майка,каквито са случаите с Кибела,Атина,Артемида и пр.

и) Свитите в коленете крака идват да покажат,че богинята Земя (Луна) лети към небето,за да изгрее на него или да се съедини със своя съпруг. По този начин е подчертан свободния статут на жените в древното Българско общество,които сами взимали решения кога и как да изпълняват своите служебни или съпружески задължения. Много е вероятно обаче те да означават,че изобразената жена играе ритуален танц (хоро) с вдигнати нагоре свити в лактите ръце така,както и сега го играят в много краища на България.

й) Фигурата носи гердан (=гърден,гръден,гръдин),изобразен с хоризонтална черта в долния край на врата й.

к) Фигурата не носи брада,както им се струва на тюрколозите,а има заострено лице- белег за изкуствена черепна деформация или за европеидна принадлежност. Заострената брадичка наистина прилича на брада,но жените по дефиниция нямат бради,а брадатите мъже нямат женски гърди. Виж,двуполовият Български (Тракийски) бог Дионис може да е носел белезите и на двата пола едновременно при което може да изразим предположение,че тук е изобразен Светан- Световния бог,но липсата на мъжки "атрибут" наред с "брадата" говори,че фигурата в никакъв случай не е двуполова,а си е категорично женска. Сиреч,това е Богинята-Земя (Луна),която е също Богиня-Майка и богиня на нощта,понеже земята (почвата) носи свещения цвят на нощта- черния,а Луната изгрява най-вече нощем. Грозноватия стил на изображението не намалява в никаква степен неговата ценност - то си остава един уникален ранносредновековен артефакт,спомен за езическата древност на нашите деди.

  Тук вече трябва да добавим,че Бога Нощ е и Мощ (Мог= Могъщ,Можещ),понеже е Мог (Маг- патронен вдъхновител на маговете и магьосниците). Той също е и Мак (Макя,Майкя),т.е.- аватар (превъплъщение) на Богинята-Майка. Това е логично и закономерно,понеже Дионис у нашите деди бил двуполов и двуфункционален бог едновременно на светлината и на тъмнината,което личи от свидетелствата на римския историк Макробий и от множеството Дионисови (Сатурново-Слънчеви) имена,най-важни от които са Аполон (Опален,Запален), Полон (Пелун,Белун,Перун: с прех. Л-Р), Кубера (Куберъ) и Кубела (Кибела,Купала).

10. Освен на плодородието,Нощния бог е и бог на смъртта,понеже черната земя или подземния Тартар е този (респективно онази),който (която) приема мъртвите,чрез тяхното тление придава енергия на посевите и така превръща смъртта им в живот. Затова Бога-Нощ освен бог на раждането (плодородието) е и бог на прераждането,основната идея за което иде именно от него. Вярата в него е основна причина древните Българи да вярват в прераждането и да погребват видните си мъртъвци в могили- това е тяхна традиция поне от началото на Бронзовата ера. Затова Аспарух и Кубрат са били погребани в могили,а районите около Плиска са изпълнени с могили,издигнати от "пра"-Българите след VII век. Колобрите (Жреци на Слънцето) и Маговете (Жреци на Луната т.е. на Майката-Земя) несъмнено считали могилите за модели на корема (утробата) на Богинята-Майка,която приема да забременее с душите на мъртвите,за да ги възроди (прероди,повторно роди) за нов живот,след като изтече срока на "бременността". Ясна връзка с това наше вярване и с родствения нему Орфизъм показва "египетския",а всъщност Тракийски (древно-Български) мит за Изида (Изица,Мисица,Месеца) или Богинята-Майка,която възкресила (преродила) разчленения на части бог Озирис (Асурис,О"Сурвис) сиреч Орфей (Сурвей,Зурва) след смъртта му. За това говори и най-популярното Българско название на могилите:

Могила= Маг-ила (Маг-кала,Земя [Кал] на маговете и магическите ритуали), Могира (прех. Л-Р)= Магура (свещена подземна пещера), Макара (Мак-ара,Макя-ара,Майка-същество), Матара (Мат-ара: Майка-Същество,Богиня-Майка) и Мощила (Мощ-ила,Мощи-илъ: Земя на свети мощи).

  Най-странното е,че от няколко десетилетия разкопките на Плисковските могили,в които са положени останките на древни Български князе и на техните близки са напълно прекратени: къде от незаинтересованост на червените управници да популяризират славата на България,къде поради изрична забрана от страна на Москва,продиктувана от страх че ще се открият данни,които да преобърнат из основи порутената теория за "тюркски" произход на хората,които са деди и на тюрките,и на праевреите,и на руснаците едновременно.

11. Така установяваме,че този бог освен всичко друго е бил едно от многото проявления на Всебога,включващ Седемте главни богове,чиито небесни светила,видими с просто око върху дневния и нощния небосклон,били почитани и обозначавани върху звездни розети от нашите деди. Имената,които Българите давали на Всебога досега не са открити върху писмени документи,които категорично да ги укажат като такива. Ние обаче можем да се догадим за някои от тях,ако не и за всичките,като разтълкуваме персийското име на същия този бог,което е добре известно:

Хафтан (име на Всебога в древноперсийската митология)= Савтан (чрез рутинните преходи Х-К и К-С), Сватан (Светан,Световния бог)! Ето как Езиковата археология е в състояние да издири име на бог,изгубено преди повече от 1000 години,ползвайки родството между индоевропейските езици,в случая между персийския и древно-Българския. По-нататъшното "разплитане" на това име показва,че то има наследници в днешния Български език,както и предшественици в стария Тракийски,който както знаем е древна разновидност на архаичния Български. Тези разновидности на името,както и някои епитети на Световния бог получаваме отново с помощта на "Анализа":

Светан (Бог на света,Световен бог у древните Българи)= Цветан (днешно Българско име), Свидан (Сфидан,Фидан), Свиден (Мил,Любим)- епитети на бога, Светлан (Светещ,с добавено "Л")- оттам и женското име Светлана, Светлин (друго популярно наше име), Севтан (Севтин,Светин: от там е Тракийското име на цар Севт или Свет), Светин (Светий,Светлейши) и т.н. Списъкът който се получава в случая е дълъг,затова ще се въздържа от по-нататъшно изброяване но ще добавя че Всебога,наричан още Всемир (Самир) и Всемил (На всички мил) е бил бог едновременно на светлината и тъмнината,на деня и нощта,на живота и смъртта,на доброто и злото,на войната и мира. Езическия ден на Всебога е запазен в християнските обичаи на днешните Българи под името Цветница. Не е маловажно да научим и как точно е звучало името на популярния напоследък древен Тракийски (Български) цар,който погрешно наричаме Севт. То е изписвано най-често в падеж- ΣЕYTOY (Севту,Севтю) но можем да считаме,че в инфинитив се е изговаряло като Севтьо (Светьо) или Севтю (Светю).

  Защо Богът на нощта,наричан от римляните Сатурн (Сатирин,Сатрин) а от гърците Крон (Кром,Крум) и Кронос (Хронос,Вронос,Времес) бил един от най-почитаните богове на предгръцката Българска древност? Защото нощта осигурява спокойствие след напрегнатия ден,хищниците и враговете най-често лягат да спят,а изтерзаните от атаките им хора намират убежище под закрилата на тъмнината. Затова Богът на нощта,който бил един от най-любимите Български богове,е тясно свързан с Дионис- защото по време на последния (Четвъртия) Дионис боговете Арес (Арей,Арий),Кибела (Сибила) и богът Кубера (Коваря=Ковача,т.е. Сатурн) били сред най-популярните Български богове,поради което цар Дионис избрал  да се асоциира по-тясно именно с тях а не със Зевс (Юпитер),чиято популярност нараснала едва след гръцките нашествия в Южните Балкани.

  За да откажат Пеласгите от стария им главен бог и да ги приобщят към новия,гърците асоциирали Сатурн най-вече с Хадес (Аид,Плутон,Оркус,Дит,Нептун),на когото оставили само функциите на подземен бог,а му "иззели" функциите на носител на живот и плодородие. По тяхно внушение и християните се погрижили този древен,но опасен за новите култове езически бог да бъде порядъчно заклеймен,свързвайки го единствено с персонификацията на злото,наричана Луцифер (Лъченосен= Бог на слънцето), Сатана (Сатарна- с добавено "Р",т.е. Сатирна и Сатурна,или още Сатина= Сатурнов), Катана (с прех. С-К) т.е Кутина (Кутин=Сатурнов*), Шейтан (Сатан) и Велзевул (Вел Савул= Великия Савар [Ковар,Кубар],с прех. Л-Р, С-К и В-Б). Затова неповлияни от гръцките внушения народи изобразявали Сатурн със сърп като жетвар (събирач на реколтата),а повлияните- с коса,като косач на човешки животи:

Сатурн Жетвар,покровител на плодородието и реколтата: древноримска версия
imageimage
              Сатурн Косач на човешки съдби: гръцко-християнска версия image

image

image

   Гърците асоциирали Хадес с още един "свой" бог- Танатос чието име обаче не е гръцко,понеже от него произлиза Хунското царско име Донат (Танат- Бог на смъртта у Пелазгите),а крайното му значение Тъмат (Бога на Подземното или още Тъмното царство,който е Сатурн-Дионис).

  Ето как с помощта на Езиковата археология успяхме да научим,че Богът на нощта и спокойствието е бил един от най-важните богове в пантеона на древните Българи. Той ни помага да разберем защо думата "нощ" в Българския език е от женски род ("една нощ","тази нощ" вместо "един нощ","този нощ") а звучи като дума от мъжки,защо религията на Българите била дуалистична и как древен бог,който бил сред най-почитаните в древността,е превърнат днес в страшилище и в Сатана,от който трепери старо и младо. Тук има една интересна подробност- в идеята за Сатаната християните са включили (което е до голяма степен оправдано) не само Аид (Плутон),но също и Сатурновия "събрат" Богът на войната (Марс,Арес,Арей),чиито Български корени ще разясним в някоя друга статия. По-важното е,че "Анализът" е в състояние да реставрира голям брой древни божествени названия,изгубени преди стотици и хиляди години,за да възвърне на Българите онези велики достойнства,с които някога се ползваха пред света.


*Защо "Кутин" означава "Сатурнов" и в това не може да има никакво съмнение- това ще разясним в някоя друга статия.





Гласувай:
55


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
01.04.2015 08:43
поздравявам те за написаното наистина научен анализ
Не като на някои пъчещи се " учени" и тук, които ще те атакуват с " факти" Липсата на факти!
А в техният арсенал влизат факти от рода, че Александър Македонски І бил казал, за да бъде допуснат на Олимпиадата-там само гърци имат право да участват, че произхождал от Херкулес Това бил факт!?Първо Херкулес е гръко-тракииски герой-Херакъл После като Херкулес става и римски
Ами защо му търсят произход изобщо? Ако наистина древните македонци са гърци, защо му търсят произхода на този Александър Истината е на повърхността, но толкова им е научния потенциал
Или ,че траките били толкова прости, че броели до четири -бил написал Херодот
Да, но Тацит пък е написал за германците че, на север и в отдалечените краища германците имат животински торсове А сега де, факт е, написано е! Защо го подминават
Всичко това го пиша приятелю, защото ти работиш на чисто, наистина твориш, а такива като горните са догматици, те се движат по релси Това е удобно и безопасно за тях наистина, но стават много опасни , ако работят по поръчка Такива примери като с Херодот и Тацит могат веднага да изкарат
Продължавай, без да се интересуваш от мнение на низши духом!
цитирай
2. shtaparov - поздравявам те за написаното на...
01.04.2015 14:16
leonleonovpom2 написа:
поздравявам те за написаното наистина научен анализ
Не като на някои пъчещи се " учени" и тук,които ще те атакуват с " факти" Липсата на факти!
А в техният арсенал влизат факти от рода,че Александър Македонски І бил казал,за да бъде допуснат на Олимпиадата-там само гърци имат право да участват,че произхождал от Херкулес Това бил факт!?Първо Херкулес е гръко-тракииски герой-Херакъл После като Херкулес става и римски
Ами защо му търсят произход изобщо?Ако наистина древните македонци са гърци,защо му търсят произхода на този Александър Истината е на повърхността,но толкова им е научния потенциал
Или,че траките били толкова прости,че броели до четири -бил написал Херодот
Да,но Тацит пък е написал за германците че,на север и в отдалечените краища германците имат животински торсове А сега де,факт е,написано е! Защо го подминават
Всичко това го пиша приятелю,защото ти работиш на чисто,наистина твориш,а такива като горните са догматици,те се движат по релси Това е удобно и безопасно за тях наистина,но стават много опасни,ако работят по поръчка Такива примери като с Херодот и Тацит могат веднага да изкарат
Продължавай,без да се интересуваш от мнение на низши духом!

Знам,че специалистите обичат да поднасят данните от историческите извори избирателно и най-често цитират онова,което сами преценят че е нужно или дори което им изнася,а обществото се чувства задължено да им се довери,без да си прави труда да проверява морални ли са тия хора,по чиито данни се пише "биографията" на народа,честни ли са или са покварени и продажни. Онова за германците например те не обичат да се казва защото го смятат за нелепица или лъжа,но то съвсем не е лъжа. На такива историци изобщо няма да се понрави когато им кажем,че германите на север са "имали" животински торсове а на юг не са имали,понеже в северна Германия бил съхранен обичаят на кукерските игри,останал от древното им Българско минало,а южните германи са изоставили този обичай под влиянието на Рим. След няколко века става обратното: когато римското влияние достига северна Германия,в южна се настаняват Българи-Бавари от източна Европа и възстановяват обичая,който може да се види и днес.
цитирай
3. anonimen65 - vsichki soviashti se balgari
01.04.2015 19:16
imaha nujda ot tazi informatsia .kade e miastoto na Hristos v panteona n abalgarskite bogove?
цитирай
4. nikikm - Здравей!
01.04.2015 20:08
И освен ценният материал,истинско удоволствие ми достави и отговорът ти на leonleonovpom2 за германците..много хляб има в тази насока..Пожелавам ти успех!
цитирай
5. shtaparov - (vsichki soviashti se balgari)...
01.04.2015 23:40
anonimen65 написа:
imaha nujda ot tazi informatsia .kade e miastoto na Hristos v panteona n abalgarskite bogove?

Християнски погледнато,Христос е Бог и син Божий,а Бог народност няма,защото не е човек а по-висше същество. Друг е въпроса какъв език е говорил той и за какъв е смятан. Негов роден език е арамейския,който прилича повече на Български отколкото на еврейски,а Българите го смятали за пратеник на небето сиреч на Всебога,изпратен с Божествена мисия да им предаде,че Световният бог иска те да променят религиозните си възгледи. Интересно е,че личното му име Исус (Хезус) не е еврейско а в него е скрит смисъл,непознат за древните евреи но говорещ много на древните Българи.
цитирай
6. shtaparov - И освен ценният материал, истинско ...
02.04.2015 00:13
nikikm написа:
И освен ценният материал,истинско удоволствие ми достави и отговорът ти на leonleonovpom2 за германците..много хляб има в тази насока..Пожелавам ти успех!

Благодаря- нека пожелаем успех и на цяла България,ведно с целия Български народ!
цитирай
7. litatru - :)
06.04.2015 23:20
Интересни неща научих.
Благодаря!
Поздрави и хубав Великден!
цитирай
8. shtaparov - Интересни неща научих. Благода...
07.04.2015 02:00
litatru написа:
Интересни неща научих.
Благодаря!
Поздрави и хубав Великден!

Поздрав и за теб- позволи ми да използвам случая,като те поздравя за издържания стил и интригуващите сюжети в твоите стихове,имащи силата на разкази!
цитирай
9. astrojozi19 - БЛАГОДАРЯ!
09.04.2015 21:51
Интересно и чудесно!
цитирай
10. shtaparov - Интересно и чудесно! Сърдечно ...
10.04.2015 21:08
astrojozi19 написа:
Интересно и чудесно!

Сърдечно благодаря за отличната оценка!
цитирай
11. panazea - Христос Воскресе !
12.04.2015 11:29
Во Истина Воскресе ! Продължавай благословеното дело ! Бъди честит! Пан
цитирай
12. shtaparov - Во Истина Воскресе ! Продължавай ...
13.04.2015 11:29
panazea написа:
Во Истина Воскресе ! Продължавай благословеното дело ! Бъди честит! Пан

Христос възкресе- Бог с нас и света Богородица,амин!
цитирай
13. metlichina - изключително интересно..
15.04.2015 20:01
красиво поднесено... за мен е истинско удоволствие да чета
твоите постинги.. като свещена книга за историята на нашите предци..
поздравления..
цитирай
14. shtaparov - Благодаря!
16.04.2015 00:54
metlichina написа:
красиво поднесено... за мен е истинско удоволствие да чета
твоите постинги.. като свещена книга за историята на нашите предци..
поздравления..

Вълшебни неща приказваш Цвети- направо ме изненада!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815657
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136733
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи